Sioen – Messages of Cheer & Comfort

(Speciaal concert ‘Chords & Cracks’ + tentoonstelling Koen van den Broek)

In ‘De Garage‘ in CC Mechelen loopt vanaf 7 december de tentoonstelling ‘Wall Works’ van kunstschilder Koen van den Broek, die het accent legt op een ander aspect van zijn rijkgevulde parcours: kunst in opdracht voor de publieke ruimte, in situ werk en samenwerkingen.

Eén van die samenwerkingen is ‘Chords & Cracks‘, een nieuw muzikaal grensoverschrijdend project waarbij singer-songwriter en componist Sioen avontuurlijke soundscapes en filmische melodieën creëerde bij enkele schilderijen van de internationaal gerenommeerde kunstenaar. Hij verenigt het klankbeeld van de klavecimbel, een oeroud instrument, met die van de elektronische muziek, en ook de schilderijen krijgen een nieuw leven in handen van visual artist Kasper Jordaens.

Een aantal songs uit het nieuwe album van Sioen, ‘Messages of Cheer & Comfort’, dat op 31 januari 2020 wordt uitgebracht, vloeien voort uit Chords & Cracks. Op deze unieke avond brengen we daarom alle componenten samen: een schitterende tentoonstelling en een concert bestaande uit nieuwe en oude nummers uit het repertoire van Sioen en ‘Chords & Cracks’, de samenwerking tussen Koen van den Broek en Sioen die aan de wieg stond van een nieuw verhaal.

Eerder in Zuid-Korea, nu bij ons.

Frederik Sioen: zang, gitaar, piano en klavecimbel
Koen van den Broek: beeldende kunst
Kasper Jordaens: live visuals
Jan Roelkens: piano, synths en beats
Tom Goethals: gitaar en effects

———-

Op ‘Messages of Cheer & Comfort’ toont Sioen (°1979, BE) als nooit tevoren dat hij de ambacht voor het songschrijven meester is. Het gevoel voor melodie, de zin voor avontuurlijke arrangementen en de eerlijkheid in zijn teksten resulteert in edele composities. Troostende en bemoedigende liederen, zonder kunstmatige ingrepen. Recht uit het hart.

Na optredens in Zuid-Korea, Japan en China en projecten als ‘Sioen plays Graceland’ met Zuid-Afrikaanse muzikanten, ‘Distortion, a hymn to liberty’ met Dirk Brossé en Jef Neve, én zijn passage in het programma ‘Liefde Voor Muziek’, keert Sioen terug naar de plaats waar hij zich als componist het beste thuisvoelt: achter de piano. Daar waar zijn klassieke muzikale achtergrond zich mengt met pop en rock tot een eigenzinnige stijl.

Omringd door zijn vaste band met muzikanten uit Belgische bands als Raketkanon, Zwangere Guy, Hydrogen Sea, Hooverphonic, Arsenal, … en het fantastische Sun Sun Sun Orchestra vond Sioen bij producer Koen Gisen (An Pierlé, Dans Dans, Bony King, de Beren Gieren, …) een metgezel in het smeden van een warm en avontuurlijk album waartoe ook toparrangeurs Michel Bisceglia, Wietse Meys en Jan Duthoy (Absynthe Minded) hun steentje bijdroegen.

————-

Koen van den Broek (°1973, BE) creëert ruimtes op doek vol suspense met een sterk gevoel voor contrast, compositie en kleur. Zijn schilderkunstige oeuvre geniet reeds twee decennia internationale bekendheid. Alledaagse thema’s als de straat, stoepranden, weidse landschappen en bruggen verweeft hij tot een geheel eigen beeldtaal door de cinematografische manier waarop hij de werkelijkheid kadreert en een vernuftig spel met abstractie en referentie. Als bronmateriaal gebruikt de kunstenaar foto’s die hij maakt op reis of onderweg. Van den broek zoekt de details op, zoals barsten, architecturale elementen en de slagschaduw, die op een natuurlijke en puur toevallige manier zijn ontstaan. Licht, ruimte en focus zijn de noodzakelijke voorwaarden om tot zijn bijzondere beelden te komen.

De tentoonstelling Wall Works legt het accent op een ander aspect van zijn parcours: kunst in opdracht voor de publieke ruimte, in situ werk en samenwerkingen. Van den Broek verwezenlijkte onder meer het monumentale werk “Sampled” in opdracht van het AZ Sint – Maarten (BE, Mechelen) dat de kunstenaar uitdaagde zijn archieven digitaal te samplen. Hij beschilderde de Hofkamer te Antwerpen, een 18de -eeuwse pronkruimte waar muren, inclusief plafond, bekleed werden met doek. Het werk “Solution” verbindt de volledige kamer tot één synthese met een compilatie van sleutelwerken uit zijn oeuvre. Voor Opera Ballet Vlaanderen leverde hij de affichecampagne voor het seizoen met als thema “Borderline”. Een sculptuur voor de openluchttentoonstelling “De Blik van Bruegel: reconstructie van het landschap”, platenhoezen, boekcovers, een schilderkunstige ingreep en de borden voor Restaurant ’t Zilte op de bovenste verdieping van het MAS zijn slechts een greep uit wat de voorbije jaren is ontstaan.

Wall Works onderzoekt hoe dit onderdeel van zijn traject van den Broek uitdaagt op gebied van dimensies, schaal, verhouding tot de locatie, materialen, texturen, het gevoel voor veranderlijkheid en reflectie en de verrijkende wisselwerking met de praktijk in het atelier. Deze projecten illustreren de originele kijk van de kunstenaar en zijn visie op kunst als een essentieel onderdeel van de maatschappij. Zowel permanente, als tijdelijke, als niet uitgevoerde projecten komen aan bod in deze tentoonstelling die is opgevat als één coherente installatie. Aan de hand van ontwerpen, maquettes, foto’s, afgewerkte objecten, en nieuwe ingrepen wordt voor het eerst, en op een unieke manier, inkijk gegeven in het totale universum van de kunstenaar.

Koen van den Broek studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen (BE), Sint-Joost te Breda (NL) en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (BE).

Courtesy Studio Koen van den Broek, Galerie Greta Meert (Brussel, BE), Philipp von Rosen Galerie (Keulen, DE) en Gallery Baton (Seoul, KR)

Share