In 1986 trok Paul Simon naar Zuid-Afrika voor de opnames van het album Graceland. Meer dan 20 jaar later ging ook Sioen naar het land van Nelson Mandela en gospel voor de opnames van Calling Up Soweto.

Paul Simon verbaasde vriend en vijand met een unieke sound: moeiteloos combineerde hij zijn muzikale voetafdruk met deze van verschillende Zuid-Afrikaanse topmuzikanten, die hij ter plaatse leerde kennen.
Graceland werd ook een controversiƫle plaat: midden jaren tachtig tierde de apartheid in Zuid-Afrika nog welig. Zowel voor- als tegenstanders van het apartheidsregime drukten hun ongenoegen over het album uit. Maar Paul Simon gaf er het land ook eindelijk een gezicht en een stem mee in het buitenland. Het bood Zuid-Afrikaanse artiesten de kans om internationaal op de kaart te staan.

Sioen, die als geƫngageerde singersongwriter veel gelijkenissen vertoont met Paul Simon, werd in 2006 door Festival Van Vlaanderen gevraagd om het volledige album te vertolken met zijn Zuid-Afrikaanse vrienden. In 2018 passeerde de daaropvolgende uitverkochte tournee in De Kern met een geweldig concert. Voor deze akoestische kerkentournee inviteert Sioen opnieuw de Zuid-Afrikaanse backing vocals uit Soweto. Intiemer, intens maar even vreugdevol!

Share