In 1986 trok Paul Simon naar Zuid-Afrika, voor de opnames van het album ‘Graceland‘. Meer dan 20 jaar later ging ook Sioen op vraag van Oxfam naar het land van Nelson Mandela en gospel voor het project ‘One Day for Another World’. De interactie met plaatselijke muzikanten werkte zo aanstekelijk dat Sioen besliste om er een volledig nieuw album ‘Calling up Soweto’ op te nemen, toevallig in dezelfde studio waar ‘Graceland’ werd ingeblikt.

Paul Simon verbaasde vriend en vijand met een unieke sound: moeiteloos combineerde hij zijn muzikale voetafdruk met deze van verschillende Zuid-Afrikaanse topmuzikanten, die hij ter plaatse leerde kennen. ‘Graceland’ werd ook een controversiële plaat in het apartheidsregime dat midden jaren ’80 nog welig tierde in Zuid-Afrika. Simon gaf Zuid-Afrika wel eindelijk een gezicht en een stem in het buitenland; Zuid-Afrikaanse artiesten kregen de kans om internationaal op de kaart te staan.

Frederik Sioen, die als geëngageerde singer-songwriter veel gelijkenissen vertoont met Paul Simon, werd in 2016 door Festival Van Vlaanderen gevraagd om het volledige album ‘Graceland’ te vertolken met zijn Zuid-Afrikaanse vrienden. Het concert werd lovend onthaald en een vervolg kon niet uitblijven.

Vandaag gaat Sioen in de akoestische kerkentournee voor een intiemer, maar minstens even intense en vreugdevolle concertreeks.

Share