Frederik Sioen (44) stapt in de politiek. De Gentse singer-songwriter en coördinator van het Gents Kunstenoverleg kiest resoluut voor Vooruit. Hij zal kandidaat zijn op de lijst van Voor Gent voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024. “Sociale rechtvaardigheid was altijd al deel van mijn engagement. Samen zoeken naar oplossingen en het beleid mee sturen: daar wil ik méér mee doen. Uit liefde voor onze stad, tussen de Gentenaars.”

Sioen maakte zijn overstap naar de politiek bekend op dinsdag 24 oktober 2023 in Bar Oswald aan het Neuseplein, dicht bij zijn woonplek in Meulestede.

“Deze stap is een logische en weloverwogen beslissing. Ze past bij wie ik ben en waar ik voor sta. In tijden van polarisatie, nu mensen steeds meer van elkaar vervreemden, wil ik mensen en organisaties verbinden. Samen zoeken naar oplossingen en het beleid mee sturen: da’s mijn sterkte, daar wil ik méér mee doen. Ik kies resoluut voor Vooruit omdat sociale rechtvaardigheid in mijn genen zit. Ik wil mee opkomen voor mensen die het moeilijk hebben, in armoede of in eenzaamheid dreigen terecht te komen. Ik wil bouwen aan een hernieuwd gevoel van samenhorigheid en gastvrijheid.”

Joris Vandenbroucke, voorzitter van Vooruit Gent, en kopvrouw Astrid De Bruycker zijn blij met de komst van Sioen. “Ik heb Frederik de afgelopen jaren leren kennen als een verbinder pur sang. Hij slaagt er in om mensen en organisaties solidair samen te laten werken richting een gemeenschappelijk doel. Zijn oprecht engagement en onuitputtelijke drive zijn een ferme aanwinst voor Vooruit en voor de politiek in het algemeen.”

‘Bewuste keuze uit liefde voor Gent’
Sioen is kandidaat op de lijst van Voor Gent (de samenwerking van socialisten, liberalen en onafhankelijke kandidaten) voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024.

“Als geboren Gentenaar kies ik zeer bewust voor de lokale politiek, uit liefde voor mijn stad en al zijn inwoners. Ik wil meeschrijven aan een verbindend links-progressief verhaal, als een artiest die aan politiek doet. Gent is een bruisende creatieve stad en dat moet zo blijven. Cultuur is overal en brengt mensen samen, diep in onze wijken maar ook in de zorg, in het onderwijs, enzovoort. Die kracht moeten we nog meer benutten.”

“Ik heb het geluk gehad om binnen het Gents Kunstenoverleg enorm veel te leren van creatieve denkers, stadsmakers, wetenschappers en experten allerhande. Het is daar dat ik besefte dat beleidswerk mij ligt. Ik hoop dat meer artiesten en kunstenaars de stap zetten. We hebben nood aan de kracht van verbeelding om de toekomst vorm te geven.”

Artiest, gangmaker, bruggenbouwer
Frederik Sioen is gekend in Gent omwille van zijn artistiek werk als muzikant ‘Sioen’, tevens zijn roepnaam. Hij staat 23 jaar op de planken in binnen- en buitenland maar kruipt ook geregeld op de barricades. Zo was hij in 2006 één van de trekkers van de ‘0110-concerten’ voor verdraagzaamheid, tegen racisme en extremisme. Hij was ook de gangmaker van verschillende acties voor het goede doel. In Gent is hij initiatiefnemer van het sociaal-artistiek project 123-piano, gekend van de piano’s op straten en pleinen.

Sinds 2020 is hij als coördinator van het Gents Kunstenoverleg aan de slag en vormt hij een brug tussen de lokale cultuursector en het beleid. Met initiatieven als De Armste Week en Covitesse 6 zette hij zich in voor een mooiere, warmere stad en binnen het team rond ‘Gent als Culturele Hoofdstad van Europa 2030’ bouwt hij mee aan de langetermijnvisie voor Gent. Tijdens de pandemie kwam hij, als woordvoerder van de Crisiscel Cultuur, op voor de belangen van de cultuursector.

 

 

Share